неделя

Писмо до Президента във връзка с ветото по закона за концесиите



                                                                                    До Румен Радев
                                                       Президент на Република България


Уважаеми господин Президент,

На 25 януари, ден след приемането на криминалния и откровено лобистки Закон за концесиите, си позволихме писмено да изразим своята тревога и да поискаме от Вас да наложите Вето над посочения Закон.
Сред мотивите посочихме няколко изключително скандални факта. Първо, въвеждат се т.нар. „несамофинансиращи“ концесии. Ако концесионерът докаже, че е на загуба, държавата или общините ще трябва да му плащат за положените усилия и лихвите по финансовия ресурс. Второ, разрешава се на концесионера да прехвърля вземанията (задължения за плащания) от държавата или общините към трети лица без съгласуване, както и да издава изпълнителни листове. Трето,  разрешава се разпродажба на обекти на концесията, което практически означава скрита приватизация. Бързането при приемането на този Закон почти без дебат, подкрепя тезата за силна политическа и корпоративна заинтересованост.
Днес водещи политици от политическа партия ГЕРБ ви обвиняват, че заради наложеното от Вас Вето, България е заплашена от санкции от Европейската комисия. За да опровергаем тази лъжа, си позволяваме да предоставим анализ на хронологията при транспонирането на Директивата за концесиите (2014/23). От него се вижда, че настояването за бързо приемане на проектозакона, изработен от ПП“ГЕРБ“ само потвърждава нашите изводи и констатации, че той защитава корпоративни интереси. Този анализ доказва, че Вашето Вето е било навременно и целесъобразно, и което е особено важно – защитило е националният интерес.
Оставаме с надеждата, да сме спомогнали за изясняване на казуса относно Закона за концесиите, като при желание и необходимост можем да Ви предоставим и други наши разработки по този проблем.
18.05.2017 г.
С уважение,
Минчо Христов
Александър Трифонов

Няма коментари: