петък

Управление като проява на властолюбие



ВЛАСТОЛЮБИЕТО КАТО ПРИЧИНА ЗА ГЛАВОЗАМАЙВАНЕ
/ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ/
или
Анализ на едно заболяване

Всяко заболяване има своята история, причини, симптоми и лечение.
История
Заболяването на българската държава започва от около 1985 г. когато се установи, че държавата е в смъртната спирала на самоунищожението, което се проявяваше с това, че всеки 1 лев вложен в производството, носеше вместо приход - загуба за държавния бюджет от 1,20 лева като този процес се задълбочаваше с всяка година и с всеки планиран ръст на продукцията от отделните отрасли. Едни от основните причини за това бяха
-         Силен акцент върху екстензивното развитие, изразяващо се в:
o        Бързо увеличаване на основните фондове, при което е трудно да се оптимизират технологичните потоци ( респ. увеличаване на разходите) поради наличие на оборудване от 4 поколения;
o        Качеството отстъпваше за сметка на количеството, което е обусловено от гарантирана реализация на продукцията на пазара в страните от СИВ ( Съвета за икономическа взаимопомощ). Естествено този подход оказва влияние и върху износа в страните извън СИВ, което наложи на място да се извършва предпродажен сервиз, което също е източник на допълнителни разходи за държавата;
-                     Развитие на широк спектър от отрасли – от микроелектроника до тежко машиностроене и тежка химия. Това изисква голям и надежден тил за осигуряване на суровини, химикали, окомплектовка и т.н. При наличието на ограничен достъп за страните от СИВ до съвременно оборудване, материали ( вследствие въведения от САЩ механизъм „ембарго“) това води до допълнителни разходи за бюджета, нерегулярни доставки, неустойчивост в производството.
Ефективни постижения в областта:
- на микроелектрониката и особено в програмното осигуряване( софтуер ), изчислителната техника ( компютри, запаметяващи устройства);
- технологията на металите ( леене с противоналягане, високоазотни сплави) и в областта на керамиката и кристалите;
- лазерна техника за промишлено,   комуникационно и медицинско приложение и т.н. и т.н.
доведоха до главозамайване при ръководството на държавата в неограничените възможности на българската икономика. 
Симптоми
Държавни кредити за инвестиции във второешалонни производства за  преодоляване на „ембаргото“. Глухота за индикациите от експерти за влошаване ефективността на производството и все по-задълбочаващи се диспропорции в технологичните вериги.
В същото време властта беше гарантирана от конституцията за представители на Партията. Кредитите още повече дебалансираха и влошиха икономическото развитие и се очакваше икономическия колапс.
Лечение
Опит за рестратиране на системата през ноември 1989 г. в ново направление – експериментален капитализъм. Психологическото въздействие върху системата чрез надежди за розово бъдеще даде възможност за проявява/развитие на опасни вируси като алчност, злоба, корупция, предателство.
Рецидив
Тези вируси преоформиха ценностната система на обществото, като единствено избуя вирусът на властта, освободен вече от конституция, идеология и захранван от опасните му събратя, изброени по-горе. Той мутираше в различни партии, коалиции и със задушаващата си демагогия за здраво тяло и дух, устойчиво лишаваше обществото от възможността за оценка на ефекта от неговите проявления при преструктуиране на системата.
Симптоми
Апатия, отпадналост и безнадеждност в амбициите на обществото да се бори за справедлив, достоен и щастлив живот.
Шум в ушите и смущения в зрителната концетрация на Правителството за увеличаваща се бедност, демографска катастрофа, икономическа зависимост и загастващия пламък за национално самосъзнание, за принадлежност към нация - дала култура и знания на целия свят.
Причини
Все по-болезнено действа вирусът на властта в проявлението му за жажда за власт, власт на всяка цена, за да си осигури хранителна среда за опасните вируси, чрез които по-лесно се манипулира обществото, да се развиват метастази във всички сфери на живота. В резултат - държавата се превръща в територия за чужди интереси и чужди ценности, обезличава се българското, изчезва жертвоготовността за спасение и просперитет.
Епикриза
Тя личи от програмата за съвместно управление на последната коалиция ГЕРБ-ОП, а именно:
-       Бедността ще продължи да ражда бедност, а бедността води до безграмотност, неспособност за оценка на ситуации и лесна манипулация;
-       Ще се задълбочава демографската криза и кого ще учат учителите с високите заплати след 10-20 години – българчета или деца от други етноси;
-       Няма дефинирани национални приоритети в икономическото развитие, а отделните направления се обвързват с тях]
-       Няма критерии, по които ще се оценява текущо изпълнението на набелязаните действия и изразходвания финансов ресурс;
-       Няма обвързаност между отделните направления – всяко е дефинирано само за себе си, без да се търси по-широк ефект от реализирането на отделни мерки, например между:
o   Регионално развитие и транспортна инфраструктура;
o    Икономика и демографска криза/намаляване на вътрешна миграция и емиграция;
o    Икономика и регионално развитие, концесиите/публично-частнто партньорство като механизъм за привличане на инвестиции и приходи за държавата и т.н. и т.н.
-       Няма индикации за държавни инвестиции за изграждане на конкурентни национални производствени мощности, а се продължава да се прилага механизма на сутеньорството в икономическите отношения. Може би и затова тя е ХV раздел ( от общо ХVІІІ раздела) в програмата;
-       Няма ги целите като благополучие, просперитет, удовлетворение, което показва, че ще продължи сивото ежедневие и безпереспективното съществуване. А посланието от програмата е всеки по своему да търси тяхното проявление. Ако може, знае как и желае. Властта обаче ще работи за себе си.
Заключение
Нищо ново от 1985 година досега. Вирусът на властта здраво се е вкоренил в ценността система, мутира във всяка формация която жадува той да я завладее. Проявява се в розови обещания, с които е препълнена програмата на коалицията ГЕРБ-ОП, без конкретика ( с изключение на заплати и пенсии), без доказуема финансова обвързаност и приоритети, което означава, че властта винаги ще доказва по метода на Пилат Понтийски, че се грижи за обществото.
Надежда за излекуване
Дано Христовите мъки отворят очите и ушите на властта, да избистрят съзнание на обществото, да вдъхнат надежда с анатема срещу опасните вируси на експерименталния капитализъм и главозамайването, да възродят Христовата ценностна система и да възкръсне българския дух във възкръснало тяло на милото ни отечество. Амин.

17.04.2017 г.
                                                                       Д-р инж. Александър Трифонов
http://www.duma.bg/node/144498
бр 78,2017

Няма коментари: