четвъртък

Ние и Европа за водата


Натиск на европейска гражданска инициатива води до промени в директивата за водата
От Ирина Недева, програма "Хоризонт"
октомври 23, 2018
В старозагорското село Казанка тази пролет бяха силно притеснени заради наличието на наднормено количество уран в питейната вода.Там след анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките в София бе открито наличието на естествен уран.Снимка: БГНЕС
Независимо дали сте в Берлин, Париж или в малко селце в Алпите, ако идвате от България ще се учудите, че в ресторантите и закусвалните ще ви налеят кана студена вода от чешмата. 
Очаква се днес Европейският парламент да гласува планове за увеличаването на доверието на потребителите в пиенето на чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда в сравнение с бутилираната вода. С това ще се ограничат максималните допустимите количества замърсители като олово (наполовина), полифлуороалкилирани вещества (PFAS) и вредни бактерии. Залагат се нива за наблюдение на пластмасови микрочастици, които са повод за безпокойство. За поощряването на чешмяна вода за сметка на бутилираната се позовава и европейската гражданска инициатива „Право на вода“.
„Водата и санитарно-хигиенните условия са човешко право! Водата е обществено благо, а не стока“ - с тези послания от 2014 година „Право на вода“ става първата успешна европейска гражданска инициатива, която събира над милион и половина подписа. 
Според гражданската инициатива „Право на вода“ държавите-членки на ЕС трябва да вземат мерки за подобряването на достъпа до вода, като осигурят свободно достъпни чешми в градовете и на обществени места - подходящо и пропорционално. 
След приключването на европейската гражданска инициатива „Право на вода“ се очаква евродепутатите да потвърдят апела си към държавите-членки да увеличат усилията си сред уязвимите групи, които разполагат с ограничен достъп до вода, предназначена за консумация.
За разлика от много европейци обаче българите са недоверчиви към чешмяната вода и предпочитат да купуват бутилирана вода въпреки опасенията от пластмасовото бутилиране.
Има ли вероятност „правото на вода“, подкрепено от ЕП, да си остане на хартия като добро пожелание, а водата у нас в отделни градове да бъде с качество, което няма да успее да отговори на тези повишени стандарти? Дали след гласуването на промените в директивата от ЕП и след европейската гражданска инициатива „Право на вода“ на практика Брюксел ще намали драстично допустимото количество на олово и други съставки, и как това ще се отрази на разбирането за качеството на питейната вода у нас? 
На тези въпроси отговаря инж. д-р Александър Трифонов, експерт по публично-частно партньорство. Той има множество публикации за контрола върху качеството и българските измерения на европейското законодателство в областта на услугите.

Няма коментари: