сряда

Законът за концесиите – врата в полето



Законът за концесиите – врата в полето

На 13 декември т.г. Министерският съвет „прие отправените от концесионерите предложения за удължаване с по 15 години на концесионните договори за добив на природни богатства от находищата „Бели извор“, област Враца, „Коритна“, област Ловеч, и „Димов дол“, област Смолян.
От първите две находища се добиват мергели за производство на цимент. Концесионерите – „Холсим България“ АД и „Златна Панега цимент“ АД, мотивират исканията си с наличието на оставащи запаси, които биха останали неиззети.
С одобрената промяна в концесионните договори Министерският съвет изменя и начина на формиране на концесионните плащания като ги привежда в съответствие с Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства, променена през 2007 г. До момента концесионерите са заплащали необходимите суми в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договорите – 1997 г.
От находище „Димов дол“ концесионерът „Рудметал“ АД добива оловно-цинкови руди. С одобреното днес изменение на договора се променят и границите на концесионната площ. Тя се увеличава с допълнителни терени, необходими за осъществяване на спомагателни дейности по концесията, извън добива. Промяната е мотивирана и от изменение на границите на находище „Димов дол“, направено след преоценка и преизчисляване на запасите.“

          Съгласно Концесионния регистър състоянието на тези концесии към 13 декември 2017 г. е следното:

 D - 000002 държавна концесия за добив за находище на мергели "Бели Извор", област Монтана, населено място Бели извор с орган, представляващ концедента - министъра на регионалното развитие и благоустройството, предоставена на "Холсим България" АД с БУЛСТАТ 816089656 за срок от 20 години от 01.01.2000 г.






D - 000003 държавна концесия за добив за находище "Коритна", Ловешка област, област Ловеч с орган, представляващ концедента - министъра на регионалното развитие и благоустройството, предоставена на " с БУЛСТАТ 820162213 за срок от 20 години от 01.01.1995 г.



D - 000186 държавна концесия за добив за находище "Димов дол ", област Смолян, община Рудозем, населено място Рибница, Рудозем с орган, представляващ концедента - министъра на икономиката, предоставена с БУЛСТАТ 120068885 за срок от 14 години от 11.02.2002 г.



Новият закон за концесиите е в сила от 1.01.2018. Съгласно чл. 35 финансово-икономическите параметри на концесията трябва да бъдат установени с Наредба, утвърдена от Министерския съвет до 6 месеца след влизането на закона в сила, т.е до 30 май 2018 г.

Възникват следните въпроси:
1. Защо в този период – след указа на президента за новия закон за концесиите и преди неговото влизане в сила се взима това решение? Не поражда ли това съмнения за лобизъм и опит за заобикаляне на нормативни уредби в частни интереси?

2. По силата на кой закон, правилник или коя наредба са изчислени финансово-икономическите параметри на тези концесии, за да се приеме изменение в концесионните договори? Ако е по действащия закон към договора, респ. анекса трябва да има задължително приложение – финансово-икономически анализ. След като е приложена наредбата от 2007 за изчисляване на концесионното възнаграждение, защо не е спазен действащия закон и към доклада с предложенията на концесионерите да има приложен финансово-икономически анализ, който задължително трябва да бъде приложение към договора? Защо частично се правят изменения, за да се скрият отново истинските приходи и разходи на концесионерите?

3. На какво основание е избран срокът от 15 години. Не е било ясно при сключване на концесионния договор наличието на суровинния ресурс? Или това е застраховане на концесионерите за търсене на пропуснати ползи/печалби ако държавата поиска впоследствие изменение, респ. разваляне на договора?

4. Как са функционирали концесиите след изтичането на техния срок, съответно на:
- Златна Панега Цимент" АД за находище „Коритна“ със срок до 01.01.2015 г. _Срокът за концесия за находище Златна Панега, област Ловеч също така е изтекъл на 1.01.2015 г.
- на "Рудметал"АД за находище „Димов дол“ със срок до 11.02.2016 г.
Би следвало за тези концесии да се открият нови процедури ако се иска продължение, тъй като правно те не са действащи след 2015 - 2016 г.

5. Защо тези концесионери са плащали концесионни възнаграждения по Наредбата за подземни богатства от 1997 г., след като новата е в сила от 2007 г.? Ще се установи в какъв размер е ощетена държавата за периода от 2007 г. до днес и ще има ли виновен за това?

4. Ще се самосезира ли Сметната палата за спазването на нормативните документи  и ще потърси ле отговорност от длъжностните лица допуснали документите по тези казуси да стигнат до заседанието на Министерския съвет, респ. за нанесената щета?

5. Защо на заседанието на Министерския съвет не е взето решение по т.т. 29, 30 и 31 от дневния ред, какт оследва:
29. РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОТПРАВЕНО ОТ КОНЦЕСИОНЕРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ПОДЗЕМНИ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА – ВАРОВИК И МЕРГЕЛ, ОТ НАХОДИЩЕ „ЗЛАТНА ПАНЕГА“, ОБЛАСТ ЛОВЕЧ, СКЛЮЧЕН НА 18 ДЕКЕМВРИ 1997 Г. МЕЖДУ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАН ОТ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, И „ЗЛАТНА ПАНЕГА“ ЕАД – С. ЗЛАТНА ПАНЕГА
Внася: министърът на енергетиката

30. РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОТПРАВЕНО ОТ КОНЦЕСИОНЕРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ДОГОВОРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ПОДЗЕМНО ПРИРОДНО БОГАТСТВО – ВАРОВИК, ОТ НАХОДИЩЕ „ЛИЛЯЧЕ“, ОБЛАСТ МОНТАНА
Внася: министърът на енергетиката

31. РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА ДОБИВ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 5 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА – СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ – ПЕПЕЛНИ ТУФИ И ТУФИТИ, ОТ НАХОДИЩЕ „АЙТОС“, РАЗПОЛОЖЕНО В ЗЕМЛИЩЕТО НА ГР. АЙТОС, ОБЩИНА АЙТОС, ОБЛАСТ БУРГАС, НА „БЪРГАСПЪТСТРОЙ“ АД – БУРГАС
Внася: министърът на енергетиката

6. Има ли лобизъм и корупция при тези случаи?

За какво се приемат закони като не се спазват?

Явно батакът и далаверата в държавата продължава.


18.12.2017г.

                                                         Д-р инж. Александър Трифонов

Няма коментари: