вторник

Становище по законопроект за Държавна агенция за изследвания и иновации


Становище

по законопроект за Държавна агенция за изследвания и иновации



Днес беше публикуван на Портала за обществени консултации към МС "Проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Държавна агенция за изследвания и иновации" от г-н Томислав Дончев. http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5333. Нова бюрокрация и демагогия.

В доклада няма и една дума на смирение, прошка, че 10 години се подценяваше иновационния процес в България. Няма ли най-после да се посочи виновник за това състояние на иновационната дейност у нас?.

С бюрокрация не може да накарате хората да изобретяват.

Иновативната дейност е творчески процес, който изисква спокойствие за твореца и да не е обременен с проблеми за своето съществуване.

Как ще финансирате рисковете при иновационната и изобретателската дейност - срещу залог на неговото имущество ли? Защото държавата показва досега, че раздава само кредити.

Когато допуснахте над 1 млн млади българи да напуснат страната и да творят за чужди фирми, сега искате да замажете този провал с нова бюрокрация.

Когато Правителството няма визия за индустриален профил на държавата с визия 2030 - 2050 и секторна политика, какви иновации ще търсите. Или тази структура ще управлява хаоса в иновационната дейност?

Защо не излагате само констатациите, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в публичния сектор през 2017 г. възлизат на едва 0,21 % от БВП, далеч под средната стойност за ЕС от 0,69%, най-ниските в ЕС? Чак сега ли установихте след 10 години в управлението на държавата?

Защо само констатирате, че публично-частните съвместни научни публикации като процент от общите публикации намаляват до 0,8 % през 2017 г. в сравнение със средно 3,9 % за ЕС, след като Вие поддържахте страстно отмяната на Закона за публично-частно партньорство, а чрез концесии може да се финансира научна дейност само ако Правителството е възложител. Досега за 30 години нито едно Правителство не е възложило някаква научна разработка на научната и изобретателската общност. Защо не си посипете главата с пепел или сега търсите чрез този закон да възстановите ЗПЧП.

Докога ще люшкате държавата? За 2 годините променихте закона за концесиите 6 пъти, първият път дори 28 дни след неговото приемане. Не взехте под внимание предупрежденията на експертите и дори на Съюза на икономистите в България.

Какво ще управлява тази агенция - хаосът в иновационната дейност? Защото досега нито едно Правителство не разработи индустриален профил на България. Кои производствени отрасли/сектори трябва да бъдат българската гордост, а не да се хвалим с чужди инвестиции.

По-добре парите за чиновниците дайте на Патентното ведомство , за да подпомогнете българските иноватори и изобретатели при защитата на техните обекти на интелектуална собственост, вместо да пишат анализи и доклади, нови стратегии и т.н..

 Откажете се този законопроект и не дразнете научната и изобретателската общност. С бюрокрация не се стимулира творческата дейност, освен ако не заложите всеки назначен чиновник/държавен служител да бъде задължен да направи едно изобретение за всеки 2 години служба в тази агенция!



21.07.2020 г.

                                                        Д-р инж. Александър Трифонов

Няма коментари: