сряда

Обръщение към президента



                                                                                     До
господин  Румен Радев
                                                                             Президент на Република България

Уважаеми господин Президент,
На 24 януари Парламентът прие на второ четене Закона за концесиите. Според нас това е откровено лобистки и престъпен закон, приет в съучастие и сговор от различни парламентарни сили, някои от които дори се самоопределят като опозиция. Аргументите за това твърдение са следните:

-       Въвеждат се т.нар. „несамофинансиращи концесии“. Ако концесионерът няма приходи или докаже, че е на загуба, държавата или общината ще трябва да му плащат за положените усилия и за лихвите по финансивоия ресурс.  Като се има пред вид практиката досега, може би 80% от концесиите ще бъдат  именно такива, което силно ще ощети държавния бюджет;
-         Разрешава се на концесионера да прехвърля вземанията (задължения за плащания) от държавата или общините на трети лица, без съгласуване и да издава изпълнителни листове. Това поражда опасноста държавата или общините да станат заложник на съмнителни корпоративни, финансови или откровено криминални интереси;
-         Разрешава се разпродажба на обекти на концесията, което практическа  допуска скрита приватизация;

            Г-н Президент, на първо четене този законопроект не беше подкрепен от Комисията по енергетика и Комисията по икономическа политика и туризъм. На второ четене същият този Законопроект, който ще доведе до огромни загуби за българската държава и общество е приет почти без дебат от 60-80 народни представители. Бързането за приемането му в последните часове живот на Народното събрание ясно демонстрира силна политичаска и корпоративна заинтересованост.
За цитираните констатации можем да Ви предоставим при необходимост и конкретни доказателства.

            Господин Президент,
            Във връзка с гореизложеното, очакваме да наложите „вето“ на Законопроекта. За да се спази изискването за транспоринрането на Директива 2014/23 и за да няма санкции срещу Република България би могло да се вземе решение на Министерския съвет, че при концесионни процедури ще се спазват изискванията на Директивата още повече, че тя е приложима само за концесии над 5 186 000 евро. Сега имате възможност да решите чии интереси да защитите - на българските граждани или на политическата мафия.
                                                               

                                                                           С уважение:        доц. Минчо Христов
                                                                                                       Д-р Александър Трифонов 

Няма коментари: